Piha­suunnittelu ja puutarha­suunnittelu

Puutarhasuunnittelun suunnittelutyö etenee vaiheittain.

Neuvonta / neuvottelukäynti

Sis. käynnin asiakkaan luona kohteessa ja muistion läpi käydyistä aiheista (vähintään 1 h)

Luonnos

Sis. neuvontakäynnin ja luonnospiirroksen pihan toimintojen ja kasvillisuuden sijoittamisesta n 1:200. Luonnokseen tulee vaihtoehtoisia kasvivalintoja ja selityksiä pihan toimintojen sijoittamiseen (n 6- 8 h)

Yleissuunnitelma

Sis. yleispiirustuksen (1:200 tai 1:250), kasviluettelon, detaljit istutusryhmistä (1:100), istutusohjeet ja tarvittaessa myös valaistussuunnitelman. Yleissuunnitelmaa varten asiakas perehtyy luonnokseen yhdessä suunnittelijan kanssa ja sen pohjalta tehdään tarvittavat muutokset. Kohteessa tehdään myös tarkistusmittauksia, jos annettu asemapiirros poikkeaa todellisuudesta tai jos vanhaa säilytettävää kasvillisuutta on merkittävissä paikoissa (n. 16 h)

Toteutussuunnitelma

Sis. edellä mainittujen lisäksi pihan rakentamiseen liittyvät asiakirjat mm salaojitussuunnitelmat, laatoituspiirustukset rakenteineen jne pohjautuen Vrt 01 työselitysasiakirjaan. Toteutussuunnitelmaa varten paikan päällä tehdään erillinen mittauskäynti ja tehdään tarvittaessa maaperätutkimus. Tarpeen vaatiessa kasvualustasta otetaan maa-analyysi (erillinen veloitus mittauksista) . Toteutussuunitelmaan aika-arvio on noin 10-15h lisää.

Puutarhasuunnitelman hinta riippuu kohteen laajuudesta, lähtökohtatilanteesta ja muista käytännön asioista. Puutarha- ja pihasuunnittelun tuntihinta on 50 euroa / h . Esim norm . luonnos lähtökohdista riippuen alk n 400€ ..ja yleissuunnitelma n 650-800 € kaikki tietenkin pihakohtaista. Arvion saa kun paikan ja asukkaat tapaa neuvottelukäynnin yhteydessä.

Asiakas voi itse vaikuttaa suunnitelman laajuuteen ja yksityiskohtaisuuteen. Joskus neuvontakäynti riittää , monesti luonnoksenkin pohjalta jo pääsee itse jatkamaan tai sitten perusteellisempi yleissuunnitelma kasveineen ja ohjeineen, jolloin on asiakkaan turvallista toimia tarvitsematta itse hakea nippelitietoja valinnoista. Asiakas voi itse valita milloin hän on saanut sopivan laajuisen palvelun.

Asiakas helpottaa ja nopeuttaa pihasuunnitteluprosessia itse hankkimalla ennen suunnittelijan tuloa pihansa asemapiirroksesta kopion ja esim. merkkaamalla jo siihen olemassa olevia säilytettäviä kasveja, puita tai muita kohteita. Ylös kannattaa kirjata pihaan mahdollisesti tulevat asiat, kuten vajat, lammet yms, sekä suosikkikasvit ja lopputulosta koskevat haaveet.

Kaikki tieto pihan toiminnallisista tarpeista on hyvä myös olla ja samoin millainen käyttö pihalla tulee olemaan. (lapsiperhe/teini-ikäisten perhe/aikuiset/vanhukset/liikuntarajoitteiset jne.)